top of page

Wat te doen in Duitsland I Kasteel Neuschwanstein, een sprookjeskasteel


Kasteel Neuschwanstein is wat je noemt een echt Disney paleis. Een sprookjeskasteel wat statig op de bergen van de Duitse Alpen staat met uitzicht op een helderblauw Alpenmeer.



We noemen kasteel Neuschwanstein niet zomaar een Disney kasteel. Er wordt namelijk gezegd dat dit kasteel de inspiratiebron was voor het kasteel in het Disney sprookje Cinderella. De grijs met witte torens doen zelfs denken aan het kasteel wat centraal in Disneyland staat.


Kasteel Neuschwanstein wordt jaarlijk bezocht door duizenden toeristen

Helaas is kasteel Neuschwanstein geen onontdekt pareltje meer te noemen. Met de prachtige torens, het decadente interieur en de indrukwekkende ligging is dit kasteel een van de grootste trekpleisters van Duitsland. In de zomer is het zo druk dat maar liefst 6.000 bezoekers per dag dit kasteel bezoeken.



Ondanks de grote drukte die je hier dagelijks aantreft, vinden wij nog steeds dat je kasteel Neuschwanstein moet bezoeken wanneer je de mogelijkheid hebt. Het is echt een magische plek, zo’n plek die je gewoon een keer in je leven bezocht wilt hebben.


Koning Ludwig, de artiest achter kasteel Neuschwanstein

Kasteel Neuschwanstein werd gebouwd door Koning Ludwig. Koning Ludwig staat bekend als een wat apart figuur en werd ook wel de “Gekke Koning” of “Sprookjeskoning, ”genoemd.


Koning Ludwig liet meerdere kastelen bouwen en elk kasteel was overdadig en overdreven decadent. Kasteel Neuschwanstein is de meest bijzondere van alle kastelen die hij liet bouwen.



De jonge koning, Koning Ludwig

Koning Ludwig is geboren in 1845. Hij was de zoon van Koning Maximillian II en Prinses Maria van Prussia. Naast koning Ludwig hadden zij nog 1 andere (schizofrene) zoon. De ouders van Koning Ludwig stonden niet bekend als de meest liefhebbende ouders. Hij bracht dan ook veel tijd alleen door tijdens zijn jeugd. Koning Ludwig was pas achttien jaar oud, toen hij koning werd van Beieren. Je kunt dus wel zeggen dat Koning Ludwig al erg jong koning werd.



Koning Ludwig, alleen een koning in naam

Hij was een aparte koning. Hij was graag alleen en haatte de sociale verplichtingen die bij het koningschap hoorden. Men vermoedde dat hij een sociale angststoornis had. Er wordt gezegd dat hij zelfs zijn personeel vroeg om te doen alsof ze hem niet zagen.


Koning Ludwig van Beieren was alleen een koning in naam. Tijdens zijn hele koningschap stond Beieren onder de macht van Prussia. Koning Ludwig had dus eigenlijk weinig te zeggen over hoe zijn land geregeerd werd.



De bouw van kasteel Neuschwanstein

Koning Ludwig bouwde meerdere kastelen, waarvan kasteel Neuschwanstein absoluut de meest beroemde is.



In de tijd dat Kasteel Neuschwanstein gebouwd werd, werd het gezien als een grote verspilling van geld. Omdat Koning Ludwig alleen een koning in naam was en eigenlijk geen eigen koninkrijk had om te leiden, creëerde hij zijn eigen fantasiewereld. Kasteel Neuschwanstein werd zijn eigen fantasieplek, zijn toevluchtsoord waar hij wel als koning kon regeren. Uiteindelijk besteedde hij zijn meeste tijd in dit kasteel.


De opera als inspiratiebron voor kasteel Neuschwanstein

Koning Ludwig hield van de opera. Vooral de opera’s van Richard Wagner waren favoriet bij de koning. Je zou zelfs een vergelijk kunnen trekken tussen kasteel Neuschwanstein en de opera’s van Wagner. Kasteel Neuschwanstein is namelijk net zo dramatisch en grillig als een opera. Je ziet de opera’s van Wagner ook letterlijk terugkomen in het interieur van kasteel Neuschwanstein. Zo kun je in het slaapvertrek een fresco bewonderen met een scene uit de beroemde opera Tristan en Isolde.




Kasteel Neuschwanstein, een modern Middeleeuws kasteel voor zijn tijd

De bouw van kasteel Neuschwanstein duurde maar liefst 24 jaar. Je ziet de Middeleeuwse invloeden nog duidelijk terug in dit kasteel van koning Ludwig van Beieren, echter was het voor de tijd waarin het gebouwd werd een vrij modern kasteel. Kasteel Neuschwanstein had namelijk doorspoelende toiletten, stalen balken, een telefoon en voor deze tijd een prachtige keuken met moderne apparatuur. Zo was er bijvoorbeeld ook warm stromend water, een luxe voor die tijd, en had hij in zijn woonkamer centrale verwarming.



Maar er zaten ook nog enkele andere slimmigheidjes in de bouw van dit kasteel. Kasteel Neuschwanstein was gebaseerd op de paleizen van de Franse Koning Louise XV, een koning waar koning Ludwig veel ontzag voor had. Maar waar koning Louis XV zijn eten vaak koud moest eten, door de grote afstanden die afgelegd moesten worden, liet koning Ludwig een lift bouwen om zijn eten te bezorgen. Geen koude maaltijden voor Koning Ludwig dus.




Werd kasteel Neuschwanstein gebouwd als een kasteel om mee te pronken?

Koning Ludwig was betrokken bij elk detail tijdens de bouw van Kasteel Neuschwanstein. Zowel alle details van het exterieur als interieur moesten door Koning Ludwig zelf goedgekeurd worden.

Je zou denken dat Koning Ludwig dan ook wilde pronken met zijn prachtige zelfontworpen paleis. Maar juist het tegenovergestelde was waar. Bezoek was namelijk verboden in Kasteel Neuschwanstein. Dit domein was voor de Koning zelf en voor hem alleen om van te genieten.



Er was 1 uitzondering, de moeder van Koning Ludwig

Alleen Koning Ludwig en zijn staf, wat uit 60 personen bestond, mochten dit kasteel binnen. Er werd 1 uitzondering gemaakt. Zijn moeder mocht voor haar verjaardag het kasteel op 1 enkele gelegenheid bezoeken. Zij is de enige die ooit op bezoek is geweest in Kasteel Neuschwanstein, zo lang als Koning Ludwig het Kasteel bewoonde.

Wat zou hij nu dan wel niet denken van de hordes toeristen die Kasteel Neuschwanstein jaarlijks bezoeken?


Koning Ludwig kon kasteel Neuschwanstein niet afmaken

Helaas is Kasteel Neuschwanstein nooit helemaal afgemaakt. Koning Ludwig werd gearresteerd en van de troon gezet. De reden hiervoor was waarschijnlijk zijn uitgavepatroon, want ten tijde van zijn koningschap gaf Koning Ludwig veel te veel geld uit. Uiteindelijk stierf Koning Ludwig tijdens zijn gevangenschap. Het officiële statement luidt dat Koning Ludwig door een zelfmoord om het leven is gekomen, maar volgens bronnen is hij in zijn rug geschoten toen hij probeerde te ontsnappen uit zijn cel.



Kasteel Neuschwanstein, een bijzondere plek tijdens de Tweede Wereldoorlog

Een bijzonder weetje over Kasteel Neuschwanstein is dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt door Hitler. Kasteel Neuschwanstein was namelijk de plek waar Hitler al zijn gestolen kunst stalde. Hij was ervan overtuigd dat vijanden namelijk nooit zouden durven om zo’n bijzondere plek als kasteel Neuschwanstein aan te vallen. Men zegt dat Hitler plande om het kasteel op te blazen tegen het einde van de oorlog, zodat het nooit in de handen van de vijand kon vallen. Gelukkig voor ons allemaal was het dictatorschap van Hitler eerder voorbij dat hij zelf verwacht had.




Wil je kasteel Neuschwanstein bezoeken?

Je kunt Kasteel Neuschwanstein helemaal gratis bezoeken, tenminste het exterieur van dit kasteel.


Het is wel een stevige klim omhoog om er te komen, maar het is de moeite waard. Geen zin om te lopen?


Dan staan er beneden elektrisch aangedreven koetsen die je naar boven brengen. Omdat de koetsen elektrisch worden aangedreven, zijn ze niet te zwaar voor de paarden en het is stiekem ook wel fijn dat je niet die hele weg omhoog moet wandelen.


Uiteraard rijden er ook shuttlebussen naar boven.


Boven kun je rondom Kasteel Neuschwanstein wandelen en het kasteel vanuit verschillende hoeken bewonderen. Er zijn verschillende uitkijkpunten om het Kasteel te bekijken. Waarvan de mooiste absoluut de Marienbrucke is. Dit is echter ook het meest bekende uitkijkpunt en het kan hier dan ook druk worden.


Het decadente interieur van kasteel Neuschwanstein

Maar je kunt ook het interieur van Kasteel Neuschwanstein bezoeken.

Er is genoeg te zien in Kasteel Neuschwanstein, want echt alles is overdadig aan het interieur. Zo hebben de kamers allemaal prachtige muurschilderingen en decadente decoraties.


Zo kun je de bijzondere ruimte, The Cave Grotto, bezoeken. Een ruimte waarin een maan, rotsen en zelfs een waterval zijn nagebootst. Wie maakt er nou een grot na in zijn eigen woning? Het laat maar weer eens zien hoe “gek” koning Ludwig eigenlijk was.

Maar ook de muziekkamer, slaapkamer en studeerkamer van Koning Ludwig zijn stuk voor stuk bijzondere kamers om te zien.


Heb je genoeg tijd, dan raden wij je dus zeker aan om Kasteel Neuschwanstein te bezoeken.




Hoe kom je bij Kasteel Neuschwanstein?


Je kunt zowel per auto, trein, als met een georganiseerde tour naar Kasteel Neuschwanstein.

Wanneer je met de auto gaat, zijn er parkeerplaatsen onderaan de heuvel waar het Kasteel staat.

Dit zijn betaalde parkings. Parkeren kost ca. 7 euro voor een hele dag.


Zorg dat je op tijd bent

Wanneer je van tevoren tickets koopt om naar binnen te gaan bij kasteel Neuschwanstein, zorg er dan voor dat je op tijd bent. De Duitsers zijn punctueel. En omdat je in Kasteel Neuschwanstein alleen maar tours met gidsen kunt bezoeken, moet je hier dus ook op tijd zijn, want de tour vertrekt op de gereserveerde tijd en wacht geen tien minuten op laatkomers.



Je tickets voor kasteel Neuschwanstein reserveren

Het is overigens wel aan te raden om je tickets vooraf te kopen, want de tickets zijn snel uitverkocht.


Je gereserveerde tickets moet je van tevoren ophalen bij het ticket center. Haal de tickets ca. 90 minuten voor de tijd die je gereserveerd hebt op. Let ook goed op de rij waarin je gaat staan, want er is een rij om tickets te kopen en een rij om gereserveerde tickets op te halen.


De tour zelf duurt ca. 35 minuten.




Wat is de beste tijd om kasteel Neuschwanstein te bezoeken?

Je kunt kasteel Neuschwanstein in alle perioden bezoeken. Elk jaargetijde geeft een andere sfeer aan kasteel Neuschwanstein. Houd wel rekening met het weer. In de Duitse Alpen in Beieren kan het weer wisselvallig zijn en onvoorspelbaar. Houdt dus rekening met eventuele regen en ook zeker met mist. Neem dus zeker een paraplu mee, want je weet nooit of het gaan regenen.



Wanneer je de keuze hebt, raden wij je aan om Kasteel Neuschwanstein niet in het weekend te bezoeken. Het is altijd druk bij Kasteel Neuschwanstein, maar in de weekenden is het zowaar nog drukker. Probeer de weekenden dus te vermijden.




Kasteel Hohenschwangau, de buurman van kasteel Neuschwanstein

Wanneer je kasteel Neuschwanstein bezoekt, heb je ook de mogelijkheid om kasteel Hohenschwangau te bezoeken. Dit is het kasteel wat werd gebouwd door de vader van koning Ludwig en dit is ook het kasteel waar koning Ludwig opgroeide.




Kasteel Neuschwanstein, een onvergetelijk kasteel

Kasteel Neuschwanstein is een van de mooiste kastelen ter wereld. Het is een kasteel, zoals elk kind zich een kasteel voorstelt; op een hoge heuvel, uitkijkend over de stad en het landschap, met hoge torens en die magische sfeer. Wanneer je door Beieren reist, hoort kasteel Neuschwanstein absoluut een stop te zijn tijdens jouw reis. Wij vonden het in ieder geval erg bijzonder.




Adres Kasteel Neuschwanstein

Neuschwansteinstraße 20, 87645 Schwangau, Germany







Comments


Kusjes van ons

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Meest populaire blogs

bottom of page